PREMI FELIP DOMÈNECH 2018

PREMIS NACIONALS

FELIP DOMÈNECH COSTAFREDA 2018

Reconeixement a la persona i a l’entitat la trajectòria de les quals hagi destacat pels valors, per la defensa de la pagesia, del sindicalisme, del cooperativisme agrari i pel compromís amb el país.

ACTA DEL JURAT

Ignasi Aldomà, (Universitat de Lleida), Josep Maria Escribà i Bonastre (pagesia i aigua) Josep Ramon Gallart (Agrupació Cultural La Femosa d’Artesa de Lleida), Emili Pijuan (món cooperatives), Josep M. Segués (Pagesia Gran), Josep M. Teixidó (Unió de Pagesos Segrià), Josep Carles Vicente (Unió de Pagesos, permanent nacional); actuen com a jurat dels Premis Nacionals Felip Domènech Costafreda 2018, reunit el 27 de setembre a Artesa de Lleida, i considera les següents candidatures, ordenades per ordre alfabètic, presentades en les dues categories:

ENTITAT

1) Institució Catalana d’Estudis Agraris

2) L’Olivera Cooperativa 

3) Associació Prioritat 

PERSONA

1) Martí Boada i Juncà 

2) Ramon Carné i Teixidó

3) Joan Castán i Escolano

4) Ventura Roca i Gavernet

Cada membre del jurat fa una valoració de cadascuna de les candidatures en dos torns, una per cada categoria. Posteriorment, es fa una valoració col·lectiva, cordial i enriquidora, on es contrasten opinions i arguments. En acabat, les decisions queden ben articulades i queda manifesta la votació que fa que en la categoria d’entitat s’arriba a la unanimitat i en la de persona a la majoria. Així, el jurat decideix atorgar els guardons honorífics d’aquesta segona edició següents:

PREMI FELIP DOMÈNECH 2018 A L’ENTITAT L’Olivera Cooperativa, de Vallbona de les Monges (Urgell) per ser un model d’agricultura amb dimensió social. Dedicat al cultiu, transformació i comercialització de vins i olis de gran qualitat combinat amb la integració laboral que atén persones discapacitades. Els vins i els olis són innovadors, han estat una font d’inspiració per al sector, on agricultura i el món rural van de la mà, per exemple en el treball dels olis vinculats als secans. Filosòficament actuen localment però estan molt connectats amb les tendències actuals al món, i comparteixen estratègies amb vins de Porto, França i Italià, per exemple han fet intercanvis amb gent de la Toscana i han participats de presentacions amb activitats artístiques. Treballen en l’entorn social privilegiat de Vallbona de la Monges, que forma part de la ruta del Cister. D’altra banda, la seu de la cooperativa ha estat un lloc obert, casa de diàleg del món rural, trobada d’entitats on, entre altres, s’hi va redactar el 2004 el Manifest de Vallbona de les Monges: Per un canal Segarra-Garrigues pel segle XXI i el 2015 el Compromís per Lleida, a més d’organitzar activitats artístiques i culturals.

PREMI FELIP DOMÈNECH 2018 A LA PERSONA DE Martí Boada i Juncà en reconeixement a la seva tasca i dedicació de científic que defensa la pagesia com a peça clau de la gestió ambiental a Catalunya. I específicament també per la visió de la gestió de la fauna i la biodiversitat en el món rural i a les comarques de muntanya per al manteniment del territori.

Doctor en Ciències Ambientals i llicenciat en Geografia. Investigador al centre d’Estudis Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que posteriorment es va convertir en Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals, on treballa en projectes centrats en els camps de canvi ambiental global i la biodiversitat des d’una perspectiva social, centrada particularment en el sistema urbà i els boscos. És coautor de més d’una quarantena de llibres de pensament i divulgació científica. Ha rebut nombrosos premis i reconeixements. Actualment treballa com a assessor de la UNESCO.

Ferm defensor de la pagesia ha traslladat a la societat que les activitats agrícoles, ramaderes i forestals mantenen el paisatge i que la reculada de les tasques de la pagesia afecta negativament el sistema ecològic català. “Més pagesos, més biodiversitat, menys pagesos, menys biodiversitat”, ha dit.

Pel que fa a la gestió de la fauna, és un gran defensor de fer una intervenció ràpida en l’avaluació dels impactes de la fauna en el sector primari i regular el nombre d’exemplars que les comarques de muntanya poden absorbir. Amb això tindríem, segons ell, un sector primari amb autoestima i competitiu, en benefici de la mateixa biodiversitat.

About admin1

Col.laboradora Estudi MBoada

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *