Espai Terra

ESPAI-TERRA

 

Capítols del Programa de TV3 «Espai Terra» amb la participació del Dr. Martí Boada de l’any 2015 endavant.

 

 

Dilluns 12 de juny (12/06/2017) 

El doctor Martí Boada ha volgut tornar als boscos de Capmany, arrasats per un impressionant incendi ara fa sis anys. Des que, l’estiu del 2012, hi van cremar unes 14.000 hectàrees d’alzina surera, el doctor ha visitat la zona per veure’n l’evolució. I, entre altres coses, aquest dilluns ens explicarà com les sureres van sobreviure a les altíssimes temperatures, ja que són l’únic arbre del planeta que resisteix aquestes condicions. Veurem com, en aquests anys, la natura ha rebrotat amb força.


Dimarts 11 d’abril (11/04/2017) 

Hi ha diverses teories sobre els arbres i els boscos com a elements curatius. Aquesta setmana, el doctor Martí Boada ens porta fins als boscos d’Arbúcies, que formen part de la Reserva de la Biosfera del Montseny, perquè des de la mateixa universitat s’està estudiant com pot ajudar a la nostra salut el bosc. La natura és sàvia, i molts animals fan servir herbes i escorces dels arbres per curar ferides. Aquest dimarts, el Martí ens explicarà què s’està estudiant i a quines conclusions s’està arribant.


Dimarts 7 de març (7/03/2017)

Amb el doctor Martí Boada, aquest dimarts parlarem de la regeneració de boscos. Ha anat a la Cerdanya per comprovar com la tala d’arbres escollits i una planificació adient fan que els boscos es puguin repoblar més ràpidament i obtenir un bosc més sa i més frondós. És a dir, la mà de l’home en aquest casos és beneficiosa per als nostres boscos. Però el Martí també ens parlarà d’un problema a què s’enfronten cada any precisament aquests boscos: la plaga de la processionària, que tot i que encara som a l’hivern, ja comença a fer acte de presència.


Dijous 26 de gener (26/01/2017)

espai-terra-dijous-26-de-gen-2017Aquest dijous, Martí Boada no ha sortit de la ciutat de Barcelona. Hi ha volgut anar per demostrar que la biodiversitat no està renyida del tot amb una gran urbs com aquesta. Ens parlarà dels animals que comparteixen la ciutat amb nosaltres, des de les cotorres que comparteixen espais amb els coloms fins als falcons que han fet de la Sagrada Família casa seva.


Dijous 24 de novembre (24/11/2016)

espai-terra-dijous-24-de-nov-2016

Aquest dijous torna al programa el doctor Martí Boada, que ha anat fins al Solsonès, al Prepirineu, per visitar una plantació de poma. En la plantació només es fa producte ecològic, una manera de fer que han adoptat molts pagesos del país. El Martí també ens explicarà amb quin problema es troben els productors d’aquestes pomes. Un tipus concret de papallona se’n menja les llavors i provoca que la fruita es corqui.

 


Dijous 13 d’octubre (13/10/2016)

espai-terra-13-oct-2016Hem parlat sovint de la sequera, de la sequera que afecta també Catalunya. El doctor Martí Boada ha anat cap a la plana de Vic amb la idea de comprovar «in situ» si el canvi climàtic ja afecta els boscos i de quina manera. Ha estat a la fageda més al sud de Catalunya per comprovar si els faigs estan també afectats per la manca d’aigua i l’escalfament global, perquè aquest tipus d’arbres són més sensibles a la temperatura i, per tant, són un bon indicador dels canvis.

Dijous 14 de juliol (14/07/2016)

ET 14 de juliol 2016

Unes 800 hectàrees dels boscos de pi del Maresme són afectats per una plaga de «Tomicus», un escarabat que està arrasant sobretot els arbres més joves i febles. Penetra per les fulles fins a arribar al tronc i acaba matant l’arbre. Les institucions i els propietaris forestals ja estan lluitant contra aquesta plaga, i nosaltres hem volgut que el doctor Martí Boada anés fins allà per explicar-nos ben bé què és el que està passant i quina seria la millor solució.


Dijous 23 de juny (23/06/2016)

Espai Terra. Divendres 23 de junyAquest dijous el doctor Martí Boada ens porta cap al Montseny per parlar-nos dels pins pinyoners. S’ha trobat allà amb un productor de pinyes i amb el propietari d’una empresa on separen els pinyons de les pinyes per poder-les vendre. Una plaga d’escarabat als boscos del Montseny sembla que pot haver afectat els arbres i ha baixat la producció, cosa que pot fer que entri al mercat català més producte importat de la Xina i altres països mediterranis.Dijous 5 de maig (5/05/2016)

Espai Terra. Dijous 5 de maigEl doctor Martí Boada tornarà a ser amb nosaltres aquest dijous per parlar-nos d’una fageda: la Grevolosa. Allà el Martí ens vol explicar la necessitat de regeneració dels boscos i, per tant, que la tala d’alguns individus no és dolenta si està plantificada i si s’ha estudiat l’impacte que pot tenir en la resta. Aquesta és una manera de gestionar els boscos de manera sostenible. Per parlar-nos de tot això, a en Martí l’han acompanyat un enginyer forestal i també una representant de l’administració, que s’encarreguen de supervisar el bon funcionament dels nostres boscos.


Dijous 10 de març (10/03/2016)

ET 10 març 2016Com saben, el doctor Martí Boada viatja arreu del món per treballar sobre el terreny en la seva especialitat: la natura, l’evolució o involució de les espècies, cap a on va el planeta. I de tot això., de totes aquestes experiències i mostres que recull en aquests llocs, què se’n fa? Col·laborador de la Universitat Autònoma de Barcelona, aquesta setmana ens vol explicar i mostrar què se’n fa de tot això, com es processa tota aquesta informació i per què serveix. Dijous el tindrem al programa perquè ens ho expliqui abastament i ens porti alguns exemples.


Dimarts 23 de febrer (23/02/2016)

ET 23 de febrer 2016Aquest dimarts el doctor Martí Boada ha volgut anar fins a Hostalric per mostrar-nos el procés que se segueix a les plantacions de pollancres. Un procés que podríem dir que s’assimila a l’agricultura perquè els pollancres són plantats i «criats» durant molt de temps fins que la seva fusta es pot fer servir per fer mobles o paper. I en el seu periple per la Selva, el Martí s’ha trobat amb un ocell que fa vida en aquestes plantacions i boscos de pollancres, el picotet, un ocell que fins i tot està protegit per la Unió Europea i que és un indicador que el bosc està sa.

ET 13 gener 2016El doctor Martí Boada ha anat a Valls, on, amb l’ajuda de Jaume Marlès, expert en la jardineria de la zona, ens explicarà la interrelació que es crea entre les plantes i arbres urbans i els dels bosc. Arbres que són típicament plantats en zones urbanes acaben reproduint-se també als boscos dels voltants. Però no només els arbres, el Martí també ens explicarà com els ocells de la zona acaben fent els seus nius en aquestes àrees podríem dir frontereres i ens mostrarà també els diferents tipus de nius que hi ha trobat. I, a més, al plató ens en portarà unes mostres.


Divendres 18 de desembre (18/12/2015)

Espai Terra. Divendres 18 de desembre

En l’espai que tots els divendres dediquem al món de les plantes, no podíem deixar de parlar d’unarbre que és protagonista a la majoria de cases aquests dies. Parlarem dels avets, i per això el doctor Martí Boada ha marxat cap a la zona d’Espinelves per explicar-nos amb detall tot el que ens agradaria saber sobre aquests arbres fantàstics.


Divendres 30 d’octubre (30/10/2015)

ET 30 octubre 2015I aquest divendres en la secció que cada setmana dediquem al mon de les flors i les plantes, tindrem amb nosaltres al Dr. Martí Boada que ens portarà a un lloc ben especial. Es tracta d’un bosc de 40.000 m2 on hi ha representats els principals ecosistemes de Catalunya, amb un exemple dels arbres més presents en la nostra geografia. Però també es tracta d’un autèntic oasi per a la ment i el cor, un espai on recuperar el silenci i la calma de la natura. Aquest espai singular, que anomenem «Arboretum» el trobem a Cabrils, en ple Parc de la Serralada Litoral.


Dijous 23 de juliol (27/07/15)

ET 23 julio 2015El Dr. Martí Boada també ha volgut estar amb nosaltres aquesta última setmana de la temporada. Per aquest últim el programa ha marxat un cop més cap a l’Empordà per revisar com estan, al cap de tres anys, els boscos cremats l’any 2012 i que hem anat seguint aquests anys. La recuperació és molt notable i ell hi ha volgut anar acompanyat d’un dels grans coneixedors de la zona, el naturalista Jordi Sargatal. Ens ho explicaran aquest dijous.Dijous 21 de maig (21/05/2015)

ET 21 mayo 2015Aquest cop el Dr. Martí Boada ha anat fins a l’àrea de l’estany de Banyoles i ho ha fet acompanyat de dos naturalistes reconeguts com el Ramon Folch i el Josep Maria Massip. Tos tres han anat a buscar les surgències que apareixen i desapareixen de manera capritxosa i de tant en tant al voltant de l’estany. Allà han intentat trobar els triops, una espècie molt difícil de veure i que es cria en aquesta zona; veurem si finalment han tingut èxit. Però com no podia ser d’una altra manera, ens explicaran totes les curiositats i espècies que han anat trobant en la seva ruta.


Dimecres 25 de març (25/03/2015)

ET 25 de marzo 2015Serà amb nosaltres el Dr. Martí Boada que ens vindrà a parlar d’algunes maneres de controlar el bosc per evitar o com a mínim, minimitzar l’impacte dels incendis. Tot i que pugui semblar estrany, una de les maneres de lluitar contra el foc és la tala d’arbres i controlar sobre tot que el sotabosc no creixi desmesuradament i una de les formes de fer-ho és amb la utilització de burros que es mengen el sotabosc, un sistema cada cop més utilitzat pels propietaris forestals.


Dimecres 25 de febrer (25/02/2015)

ET 25 de febrero 2015Amb el Dr. Martí Boada tornarem cap al Montseny, una de les reserves de la biosfera més importants de l’àrea del Mediterrani. Amb ell descobrirem algunes de les importants restes fòssils que s’han trobat en aquest indret. I ens parlarà també de l’activitat i la bona feina que fan per a l’ecosistema els ramats d’ovelles. El Pla de la Calma és un important indret de pastura i les ovelles no només es mengen les herbes, sinó que també modelen els arbustos. El doctor ha parlat també amb les persones que gestionen aquesta reserva de la importància de fer una gestió dels boscos per millorar el medi ambient.


Dimarts 27 de gener (27/01/2015)

ET 27 de enero 2015

El Dr. Martí Boada serà amb nosaltres per parlar-nos d’una de les reserves de la biosfera més importants de tota la conca mediterrània: la Reserva de la Biosfera del Montseny. Un entorn ric en flora i fauna, però també amb un gran respecte per la convivència de l’home amb la natura, amb explotacions agrícoles i ramaderes.

Comentarios cerrados.